Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Візит заступника Генерального Секретаря ГС IndustriALL Кемаля Озкана в Україну

Візит заступника Генерального Секретаря ГС IndustriALL Кемаля Озкана в Україну

22-23 травня в Києві на запрошення НПГУ в Києві перебував заступник Генерального Секретаря ГС IndustriALL Кемаль Озкан.

Візит Кемаля Озкана є проявом солідарності ГС  IndustriALL з українським народом та профспілками. Профспілки по всьому світу підтримують  українців, тони гуманітарної допомоги передані в Україну, іде постійний збір коштів на допомогу профспілкам.

Візит розпочався з відвідин обпалених війною Бучі та Ірпеня. Профспілкова делегація зустрілася в міській Бучанській Раді з заступницею мера  Михайлиною Скорик-Шкарівською та представниками адміністрації. Кемаль був вражений тим, як багато вже було зроблено у місті, щоб прибрати та провести безпекові заходи, як люди, які пройшли через жахи війни, вже планують відбудову, шукають інвесторів, мають розроблені проекти та працюють над їх реалізацією.

В Ірпіні представники місцевої влади детально розповіли про надзвичайну мужність захисників, особливо місцевої тероборони, яка зробила все, щоб зупинити наступ на Київ.

Романів міст, світлини якого обійшли всі світові медіа, є символом нескореності місцевого населення, планують не ремонтувати, а залишити  пошкоджену частину мосту, як  меморіал про тяжку евакуацію населення та подвиг захисників.

23 травня відбулась надважлива зустріч Кемаля Озкана з керівництвом ФПУ.

Враження  від сили духу українців, національного характеру Кемаль відзначив у розмові з головою ФПУ Осовим Г.В.  Розмова була надзвичайно конструктивною. Кемаль Озкан, перший з міжнародних профспілкових лідерів, приїхав до України під час війни, щоб підтримати своїх українських колег.

Під час зустрічі було зачеплено болюче питання про виключення російських профспілок з ГС IndustriALL.

Насиченою була і зустріч Кемаля Озкана з 12 членськими організаціями України. Голова Атомпрофспілки Матов В.О., який разом з Кемалем відвідав Бучу та Ірпінь, наголосив на погіршенні ситуації на окупованій ЗАЕС, розповів про варварську облогу на ЧАЕС та в Зоні відчуження.

Кожна членська організація в своїх промовах намагалась донести найдетальнішу ситуацію на підприємствах, розкрити комплексні проблеми, процеси пов’язані з переміщенням працівників, діяльністю профспілок в умовах війни. Участь в зустрічі від ПАУ взяв її Голова Ярема Жугаєвич.

Чітка перспектива призупинення розвитку економіки України внаслідок війни вимагає допомоги від фінансових інституцій та Євросоюзу.

Кемал Озкан зазначив, що на початку війни вони дуже наполегливо працювали з ТНК, які працюють в Україні, і вимагали проявить соціальну відповідальність, не вивільняти працівників, а навпаки, допомогти працівникам, переселенцям, виплачувати зарплату, підтримати матеріально тих, хто постраждав найбільше від війни. Кемаль зазначив, що в України є велика перспектива у відновленні економіки після війни, а  зараз Україна змогла об’єднатись в середині країни, коли суспільство, волонтери, бізнес та влади надзвичайно єдині, і всі працюють на перемогу.

Кемаль зазначив, що коли весь світ захоплений українцям, які захищають європейські цінності, в парламенті України внесені проекти законів 7311, 5371, що обмежують права працівників, права профспілок, і таким чином, влада сама підриває ту єдність, яка склалася у суспільстві.

Міжнародна профспілкова спільнота вкотре готова допомагати в реформуванні трудового законодавства, але час для цього вибрано не вдало.

Українcькі членські організації підтримали одноголосно висунення від ГС IndustriALL кандидатури Кемаля Озкана на посаду Генерального Секретаря МКП, Конгрес якої відбудеться у листопаді цього року. Також подякували за фінансову допомогу, що надійшла до профспілок.

Зустріч була щирою і неймовірно теплою. Валерій Матов зазначив, що Кемаль за духом і характером схожий на українця. Тонко відчуває несправедливість і готовий  боротись за людей. Кемаль Озкан побажав українцям найшвидшої перемоги і запевнив, що ГС IndustriALL - разом з українцями в найтяжчі часи.

Слава Україні! Героям Слава! Ці слова лунають і в Києві, і в Женеві, де розташований головний офіс ГС IndustriALL.

Вхід для співробітників

Наші партнери