Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

ЗАКОНОПРОЕКТ № 5266: про зміни щодо посилення захисту прав працівників

‼️ПРОЕКТ 5266: Про зміни щодо посилення захисту прав працівників‼️

⚡️Законопроект 5266 був ухвалений Верховною Радою України на минулому тижні і вже направлений на підпис Президенту України.

В основному проект вносить незначні уточнення до існуючих норм законодавства та конкретизує термінологію. Наприклад, конкретизується визначення сторін колективного договору, поняття «власника чи уповноваженого ним органу» змінено на «роботодавця», уточнено перелік суб’єктів, що утворюють спільний представницький орган профспілкових організацій на підприємстві.

☝️Серед норм, що посилюють захист працівників можна віднести наступні:

✔️Відтепер колективний договір може укладатися з фізичної особою, яка використовує найману працю;
✔️На роботодавця покладається обов’язок ознайомити працівників з текстом колективного договору до початку роботи за укладеним трудовим договором та в разі внесення змін до КД протягом тижня повідомити всіх працівників підприємства;
✔️Якщо роботодавець планує масове вивільнення, показники якого теж зазнають змін відповідно до цього проекту, роботодавець повідомляє державній службі зайнятості про заплановане вивільнення працівників. І таке повідомлення повинно буде містити, зокрема, інформацію про проведення консультацій з профспілковою організацією;
✔️З метою проведення таких консультацій роботодавець не пізніше ніж за три місяці до можливих звільнень, подаватиме профспілковій організації повідомлення про заплановане масове вивільнення (у письмовому вигляді), про причини наступних звільнень, середню кількість і категорії працівників, а також про строки проведення звільнення.
✔️З’являється можливість поширення дії галузевих угод на всіх роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності). Це буде можливим в разі отримання Мінекономіки відповідного спільного звернення від суб’єктів сторін цієї угоди.
‼️Якщо брати до уваги, які норми можуть бути запроваджені в разі ухвалення законопроекту 5371 (ми писали про нього в попередніх постах), то таке «посилення прав» торкнеться далеко на всіх найманих працівників.

Вхід для співробітників

Наші партнери