Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Чи може роботодавець під час дії воєнного стану звільнити працівника за прогул?

Відповідаємо на ваші запити☝🏻

 

‼️Чи може роботодавець під час дії воєнного стану звільнити працівника за прогул?‼️

 

🔸З 24 березня 2022 року в Україні діє Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Цей закон має пріоритетне застосування на період дії воєнного стану ніж Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) та інше законодавство про працю.

🔹Підстави звільнення з ініціативи роботодавця визначаються статтями 40, 41 Кодексу законів про працю.
При цьому новим законом жодна з цих підстав не скасована і не призупинена.

🔸Отже, звільнення за прогул без поважних причин (пункт 4 статті 40 КЗпП) ніхто не відміняв.

🔺Також залишаються чинним вимоги щодо застосування звільнення за цією підставою: відсутність працівника має бути зафіксована актом, з працівника повинні бути відібрані письмові пояснення, неявка має бути без поважних причин.

В період воєнного стану неявка працівників на роботу може бути викликана проявом військово агресії (ракетні обстріли, повітряна тривога, інші обставини ведення бойових дій), що не може бути визнане прогулом.

Така неявка обумовлена необхідністю збереження життя та здоров'я таких працівників та їх сімей і розцінюється як відсутність на роботі з поважних причин.

 

❗️Щодо порядку звільнення з ініціативи роботодавця законодавець на час воєнного стану встановив певні новації, а саме, новим законом призупинено норми статті 43 КЗпП.
Тобто під час дії воєнного часу при звільненні працівника з ініціативи роботодавця, в тому числі за прогул, роботодавець не зобов’язаний отримувати згоду профспілкового органу.

Увага! Це призупинення не стосується працівників обраних до профспілкових органів, звільнення яких і у військовий час потребує попередньої згоди профспілкового органу (ч.2 статті 5 нового Закону).

☝🏻З огляду на вищезазначене, рекомендуємо працівникам при можливості вчасно повідомляти роботодавця про причини неявки на роботу, а роботодавців закликаємо утримуватись від звільнення працівників за прогул!

Вхід для співробітників

Наші партнери