Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

ПО ПАУ на ДП "Антонов" до Міжнародного дня рідної мови

ПО ПАУ на ДП "Антонов" до Міжнародного дня рідної мови

МОВА – ТО СЕРЦЕ НАРОДУ

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

При виконанні службових обов'язків, у відповідності до Закону України "про забезпечення функціонування української мови, як державної", як на підприємстві, так і за його межами працівники ДП "АНТОНОВ" під час робочого спілкування, проведення засідань, робочих нарад, заходів, зустрічей, надання інтерв'ю застосовують державну мову.

Читання на рідній мові збагачує лексикон, робить мову більш милозвучною, а володіння - більш досконалим.

Саме тому, у художній бібліотеці  ПО ПАУ розпочато виставку, яка присвячена до Міжнародного Дню рідної мови. Його відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.

Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Його було запроваджено з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.

 

 

photo_2022-02-21_13-42-20.jpg

 

 

 Ця дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічних події, що сталися в Бангладеш  21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.

Рішенням про впровадження Дня рідної мови ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи й вважає за потрібне захистити різноманіття культур і зберігати повагу до мови як показника культури.

У бібліотеці виставлена добірка українських творів, які є бездонне джерело мудрості й безцінна народна скарбниця. Зміст їх невичерпний, адже в них відображено все фізичне, матеріальне та духовне життя людини: її побут, звичаї, людські емоції та народний гумор. Кожен з нас може отримати в бібліотеці душевний спокій, втіху в печалі, моральне оновлення і щастя. Залишається тільки оволодіти тим дорогоцінним ключем, який відкриває таємниці двері цієї скарбниці.

Цікаві факти про українську мову.

Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української мови є білоруська. Ці дві мови мають 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%).

В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний.

Українська мова багата на синоніми та зменшувальні форми. Найбільша кількість слів в ній розпочинається на літеру «П», а найменш уживаною є буква «Ф». Понад те, українська мова – одна із найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок.

Слід також нагадати, що в Україні рідній мові присвячене ще одне свято – День української писемності та мови. Відзначається воно щороку 9 листопада, в день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця, який був послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

 

На фото: відповідальна на громадських засадах за роботу художньої бібліотеки - Тетяна Матвієнко (адміністратор систем 1 категоріїї)

 

 

Вікторія Гречушна,

громадський кореспондент ПО ПАУ на ДП "АНТОНОВ"

 

Вхід для співробітників

Наші партнери