Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

ЗАЯВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ЗАЯВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

20 липня ц.р. український парламент схвалив законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», який позбавляє працівників одного з основоположних прав – права на колективні переговори та трудовий захист.

Тим самим держава Україна порушила взяті на себе зобов’язання, передбачені Конвенцією МОП № 98 про застосування принципів права на організацію та на ведення колективних переговорів..
Федерація профспілок України рішуче засуджує такі дії парламентарів, що практично знищують здобуті трудящими протягом десятиліть важкої боротьби трудові права.
Народними депутатами було брутально проігноровано висновки національного науково-експертного середовища, застереження Міжнародної організації праці, Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок щодо невідповідності зазначеного законопроєкту принципам і нормам європейського законодавства, Конвенціям МОП.
Наслідки такого парламентського рішення не складно спрогнозувати: масове порушення прав працівників та подальший від’їзд найбільш кваліфікованих економічно активних працівників з України. Під питанням опиняться подальші євроінтеграційні кроки української держави, зокрема буде підірвано спроможність набуття членства України в ЄС.
Прийняття цього законопроєкту викликало неприйняття серед небайдужої громадськості провідних європейських країн, активісти почали збирати підписи на підтримку позиції профспілок України і проти антитрудового закону, нав’язаного псевдореформаторами, з метою його ветування Президентом України та привернення уваги власних урядів на такі цинічні дії української влади проти трудящих. У знак протесту було скасовано офіційний візит Генерального директора МОП Гая Райрдеа до України, який планувався на початку серпня.
Слід відзначити, що законопроєкт прийнято під час воєнного стану, коли більшість працівників зі зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність України, коли профспілки активно допомагають Збройним силам України та надають гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам. З початку війни понад 350 тисяч внутрішньо переміщених осіб отримали притулок в санаторіях та туристичних закладах профспілок. Щоденно в них, включаючи навчальні профспілкові центри, перебуває в середньому 6 тисяч осіб. Вибрано період, коли профспілки законодавчо не можуть вдатися до активних вуличних протестних дій.
Найбільш цинічним є те, що автори позиціюють антитрудові норми законопроєкту, як намагання покращити умови праці трудящих, а насправді їх запровадження відкидає трудовий захист працівників і повертає рівень трудового захисту працівників в XIX сторіччя.

Федерація профспілок України закликає Президента України як гаранта Конституції, накласти вето на цей закон. Народні депутати, які за нього проголосували, обов’язково мають понести політичну відповідальність.

Вхід для співробітників

Наші партнери