Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

FAQ, консультації

На допомогу

профспілковому комітету ПАУ

Станом на 04.05.2020

 

За час карантину найбільше питань від членів Профспілки надходить про додаткові відпустки працівникам, які мають дітей.

Перед тим, як відповісти на основні з цих питань нагадаємо, що додаткова відпустка це соціальна оплачувана відпустка. Підстави надання та термін такої відпустки визначено у статті 19 Закону України "Про відпустки", а також у статті 182-1 Кодексу законів про працю.

Стаття 19. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

 

Розглянемо основні питання, які виникають щодо надання такої відпустки:

Питання: Працівниця має 2х дітей. Одна дитина 7 років, а другій дитині 15 років виповнюється 28 січня 2021 року. Мама в 2021 році повинна встигнути оформити відпустку 10 днів до 28 січня?

Відповідь: Відпустка «на дітей» не належить до виду "щорічних". Тому надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та дати народження дитини — до чи після. Отже, працівниця не втрачає права на відпустку «на дітей» протягом 2021 року після досягнення старшою дитиною 15-річного віку.

 

Питання: юрист підприємства стверджує, що працівниця не може оформити кілька невикористаних за попередні роки відпусток «на дітей»? Чи можна отримати компенсацію за відпустку «на дітей»?

Відповідь: Строк давності, після якого працівниця втрачала би право на відпустку «на дітей», чинним законодавством не встановлений. Тому, якщо працівниця з якихось причин не скористалась своїм правом на таку відпустку, вона має право використати її пізніше.

Якщо працівниця подає заяву про надання їй підряд кількох відпусток, невикористаних протягом минулих років, правових підстав не надавати їй одразу усі невикористані відпустки, немає. Отримати компенсацію за невикористану "дитячу" відпустку можна виключно у разі звільнення.

 

Питання: За наявності двох підстав для отримання відпустки «на дітей» загальна її тривалість не може перевищувати 17 днів. Ці дні дають разом чи 10 днів + 7 днів?

Відповідь: Оскільки відпустка надається за двома підставами, можна оформити спочатку 10 днів відпустки за однією підставою, пізніше – 7 днів відпустки за другою підставою. Можна оформити одразу 17 днів. Поділу на частини соціальна відпустка (10 або 7 днів) не підлягає.

Питання: До якого віку дитини одинока мати має право на додаткову відпустку?

Відповідь: Право на додаткову соціальну відпустку залежить як від підстав, так і від віку дитини. Вищезазначеною статтею визначено вік дітей тільки для такої категорії, як "жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років". Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (приміром, у зв’язку з одруженням, народженням дитини тощо).

Тому, зокрема, одинокій матері право на таку відпустку гарантується протягом календарного року досягнення її дитиною 18 років.

Питання: Чи має право працівниця взяти відпустку «на дітей» не по графіку?

Відповідь: Законом не передбачено вимоги визначати період надання такої відпустки у графіку відпусток. Така відпустка надається в обов’язковому порядку за заявою працівниці один раз на календарний рік.

Разом з тим, з метою уникнення накопичення таких відпусток та раціонального планування роботи підприємства працівницям варто попередньо планувати час використання відпустки на дітей, а роботодавцю узгоджувати їх надання окремим рядком у графіку відпусток.

Питання: В яких випадках батько має право на відпустку на дітей?

Відповідь: В статті 19 Закону України «Про відпустки» конкретно визначено коло осіб, що мають право на відпустку «на дітей». Щодо чоловіків-батьків, то вони можуть скористатись відпусткою, за умови що підпадають до однієї із наступних категорій:

  • Батько, який виховує дитину або особу- з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи без матері

(тобто, коли працівник: не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як батько дитини; удівець; розлучений та виховує дитину без матері; у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі (підтверджується копією лікарняного чи довідкою про знаходження матері на стаціонарному лікуванні).

  • Особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Цією ж нормою можуть користуватися і піклувальники, адже ст.186-1 Кодексу законів про працю поширює гарантії додаткової відпустки і на піклувальників. При цьому, вік дитини визначається за загальним сімейним законодавством. Отже, опікун має право на відпустку до досягнення дитиною 14 років, а піклувальник — 18 років.

  • Один із прийомних батьків.

Завідувачка відділу правової роботи ВА ЦК ПАУ

Каріна Плахова

 

1) Зачем нужна газета «Авиастроитель Украины»?

- Всеукраинская газета «Авиастроитель Украины»  выпускается Профсоюзом авиастроителей Украины для информирования членов Профсоюза о проблемах отрасли и профсоюзной жизни, о деятельности первичных организаций Профсоюза, его выборных органов, для предоставления разъяснений и консультаций.

      2) Как часто выходит газета «Авиастроитель Украины»?

- Газета «авиастроитель Украины выпускается дважды в месяц.

      3) Где можно прочитать газету «Авиастроитель Украины»?

- Свежий выпуск газеты «Авиастроитель Украины» можно найти в профсоюзном комитете ПО ПАУ предприятия. Большинство профсоюзных комитетов распространяют газету и в структурных подразделениях, в том числе через цеховые комитеты, вывешивают на главных стендах предприятия. Если на Вашем предприятии нет доступа к профсоюзной газете, сообщите, пожалуйста, об этом в аппарат ЦК ПАУ или в редакцию газеты.

Архив выпусков газеты можно также найти в Вашем профсоюзном комитете или на сайте ПАУ в разделе, посвященном газете «Авиастроитель Украины».

      4) Куда можно отправить статью для газеты «Авиастроитель Украины»?

- Отправить статью можно по адресу редакции или в ЦК ПАУ: 02002, 01001, г.Киев-1, Площадь Независимости, 2, офис 818, для редакции газеты «Авиастроитель Украины».

      5) Куди потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи?

 

Вхід для співробітників

Наші партнери