Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Про День охорони праці у 2023 році

Відповідно до Указу Президента України щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці.

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Підприємства галузі продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне завдання, для виконання якого потрібно готуватися належним чином та залучати значні ресурси.

З нагоди Дня охорони праці в Україні  висловлюємо нашу повагу та вдячність всім працівникам галузі, які працюють над забезпеченням безпеки і здоров'я трудових колективів - фахівцям служб охорони праці, профактиву ПАУ та відповідальним за цей напрямок роботи. 

Як відзначати День охорони праці 2023 на підприємстві

Масштаб та кількість заходів, приурочених до Дня охорони праці, залежить від розмірів підприємства і кількості працівників. Так на великих підприємствах доцільно провести Тиждень охорони праці.

Керівник підприємства має видати наказ про проведення заходів де вказують цілі, підготовчі заходи, тематику, строки та відповідальних осіб. План потрібний для того, щоб усі працівники легко орієнтувалися, де, коли та які заходи проводитимуть.

Важливо правильно розрахувати тривалість заходів. Для цього потрібно врахувати місце розташування структурних підрозділів. Якщо вони розміщені на великій відстані один від одного, необхідно збільшите час на заходи, щоб охопити всі підрозділи.

Проблемні питання та круглі столи варто проводити не лише з керівниками структурних підрозділів, а й із працівниками — так вони відчують, що про їхню безпеку дійсно дбають. Крім того, зворотний зв’язок від працівників допоможе визначити причини наявних проблем.

Якщо заплановані конкурси, потрібно забезпечити учасникам допомогу у підготовці, наприклад надати перелік документів, на підставі яких складені запитання для тестування.

Важливо розмістити на інформаційних стендах роздатковий матеріал — пам’ятки, буклети тощо. Крім того, ефективним каналом поширення інформації можуть стати корпоративні платформи та соцмережі.

Програма заходів до Дня охорони праці має враховувати сучасні реалії та умови воєнного стану. Тому, щоб підвищити ефективність комунікації в умовах економії часу та нестабільного режиму роботи, знадобляться:

- тільки цінна й актуальна інформація;

- зовнішня привабливість матеріалів;

- максимально короткий текст;

- максимум візуалізації;

- доступна мова тощо.

Підсумки проведених заходів бажано обговорити на нарадах або висвітлити в корпоративних ЗМІ. Так працівники зможуть оцінити необхідність і ефективність Дня охорони праці та в майбутньому братимуть активну участь у відповідних заходах.

 

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

Враховуючи зазначене, пропонуємо 28 квітня 2023 року долучитися до вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві в мирний час та під час воєнного стану.

Вхід для співробітників

Наші партнери