Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

ПРОМИСЛОВІ ПРОФСПІЛКИ ЄВРОПИ ОГОЛОСИЛИ 2024 РІК РОКОМ БОРОТЬБИ ЗА РОБОЧІ МІСЦЯ В ПРОМИСЛОВОСТІ

Промисловість та працівники Європи відчувають на собі наслідки численних криз: пандемії, збоїв у ланцюзі поставок, війни в Україні, енергетичної кризи та кризи вартості життя. 

Робітники хвилюються за роботу, зарплату та умови праці. Вони отримують дедалі меншу частку економічної вигоди, тоді як прибутки роботодавців зростають. 

 

Цифровізація, декарбонізація та глобальна економічна напруга створюють додаткові виклики.

Відповідно, працівники відчувають необхідність в додатковій підтримці, щоб впоратися з глибокими змінами та адаптуватися до нових робочих місць.

 

Дерегуляція та нові фінансові правила ЄС загрожують погіршити ситуацію та призвести до жорсткої економії. В Європі стикнулися з ситуацією, коли агресивна дерегуляція та конкуренція загрожують послабити промисловість і поглибити соціальну та економічну нерівність.

 

У зв’язку із такими глобальними процесами промислові профспілки Європи закликають європейських політиків до проактивного європейського промислового плану, спрямованого на створення робочих місць у промисловості. План, заснований на інвестиціях, солідарності, якісних робочих місцях та інноваціях, відповідно до кліматичних зобов’язань.

 

IndustriAll Europe (Укрпрофавіа є членською організацією) розпочали широкомасштабну кампанію #Good_Industrial_Jobs» («Хороші робочі місця промисловості»).

❗️IndustriAll Europe пропонує вісім ключових вимог:

✅Верховенство права має означати повагу до працівників та права профспілок 

«Індустріальна демократія є основою громадянської демократії. Наші права на зібрання, страйки та вступ до профспілок не підлягають обговоренню. Це основа міцної, стійкої промислової тканини в Європі. Європейська комісія повинна захищати їх у всіх державах членах. Розгром профспілок або репресії проти профспілкових діячів є неприйнятними»

✅Політика має керуватися хорошим компасом робочих місць

«В умовах жорсткого ринку праці ЄС має використовувати всі доступні засоби для покращення якості зайнятості, зміцнення колективних переговорів, підвищення купівельної спроможності та підвищення кваліфікації та перекваліфікації наявної робочої сили, забезпечуючи справедливі переходи всередині та між галузями. Це має бути гарантовано всім працівникам через законодавчу базу ЄС.»

✅Навчання 

«Усі працівники повинні мати право на якісне навчання. Можливості навчання впродовж усього життя на всіх етапах кар’єри є ключовими для запобігання втрати навичок і забезпечення гарантій працевлаштування для кожного працівника протягом промислових переходів на «зелене» виробництво». 

✅Справжня програма промислових інвестицій для всіх регіонів

Потрібен справжній, достатньо великий європейський промисловий інвестиційний план із вбудованою солідарністю та хорошим планом створення робочих місць для кожного регіону. Використання державної допомоги як основного каналу державного фінансування промисловості загрожує подальшою фрагментацією внутрішнього ринку та поглибленням нерівності між країнами та регіонами. Соціальні умови повинні гарантувати, що підтримка, яка надається за допомогою політичних інструментів, державної допомоги або фондів ЄС, призведе до створення якісних робочих місць у Європі, підкріплених міцними та стабільними виробничими відносинами. Державні кошти не використовуються для субсидування надмірних дивідендів, премій генеральним директорам або програм викупу акцій.»

✅Право на енергію для всіх, вдома та на роботі

«Забезпечується завдяки європейській енергетичній політиці, яка забезпечує доступ до декарбонізованої доступної енергії. Потрібна глибока реформа регулювання європейського енергетичного сектора, щоб забезпечити задоволення потреб домогосподарств і промисловості.»

✅Рівні умови гри на міжнародному рівні, засновані на хорошій роботі протягом всього ланцюга постачання

«Необхідно забезпечити справедливі умови торгівлі між ЄС та його економічними партнерами, включаючи всі зусилля для забезпечення рівних умов для декарбонізації та партнерства для постачання сировини, дотримуючись при цьому Цілей сталого розвитку ООН і прав людини в третіх країнах»

✅Узгодженість політики для декарбонізації та циклічної економіки без деіндустріалізації

«Ретельний моніторинг кліматичної та енергетичної політики ЄС та її впливу на промисловість, щоб можна було переглядати та адаптувати законодавство, якщо це необхідно, але без шкоди для досягнення мети скорочення викидів і сприяння циркулярній економіці.»

✅Нічого про нас, без нас!

«Соціальний діалог і голос працівників є необхідними для побудови стійких галузей на всіх рівнях (компанії, галузі, національному та європейському). 

 

❕Основний етап інформаційної кампанії, розгорнутий IndustriAll Europe в підтримку промисловості, відбудеться навесні 2024 року, напередодні виборів до Європейського парламенту.

Для української промисловості також актуальні всі ці питання. Враховуючи темпи, з якими наша держава наближається до євроінтеграції, незважаючи на те, що війна в Україні триває – ми вже сьогодні повинні готуватися до певних викликів, з якими доведеться зіштовхнутися в майбутньому, виборювати своє місце в ланцюгах постачання та захищати свої робочі місця в промисловості.

IndustriAll Europe

Вхід для співробітників

Наші партнери