Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

ЄС та соціальні партнери зобов’язуються посилити соціальний діалог

31 січня та 1 лютого в ЄС відбулось дві історичні події, які безпосередньо стосуються України‼️
Це:
✅саміт соціальних партнерів, до якого наша країна долучилася, як рівна та
✅надання нам 50 мільярдів євро допомоги.
Обидві події - надзвичайно значимі для України в світлі її перспектив європейського членства.
Якщо новина про траш активно обговорювалась в Україні, то друга, не менш значима подія, на жаль, не отримала належного розголосу.
🤝Йдеться про Саміт соціальних партнерів (social partners summit) у Валь-Дюшесі (Брюсель) 31 січня, де була підписана тристороння декларація про подальший розвиток європейського соціального діалогу.
Саміт проводили пані Президент Європейської Комісії фон дер Ляєн разом із прем’єр-міністром Бельгії Де Кроо.
Під час Саміту учасники обговорювали важливість соціального діалогу для подолання нагальних викликів у світі праці, зокрема дефіциту робочої сили та кваліфікації.

Саміт завершиться підписанням «Тристоронньої декларації про процвітаючий європейський соціальний діалог».
☝🏻Під час саміту було вирішено започаткувати посаду уповноваженого з питань соціального діалогу в Європейській комісії, що є частиною планів щодо розширення співпраці профспілок та роботодавців.
Уповноважений підтримуватиме соціальний діалог на національному та європейському рівнях, а також реагуватиме на збої в соціальному діалозі, про які спільно повідомлятимуть соціальні партнери, за допомогою нової системи оповіщення.
☝🏻Варто наголосити:
Соціальний діалог є невід’ємною частиною європейської соціальної моделі, закріпленої в Договорі про функціонування Європейського Союзу та ключовим принципом Європейської основи соціальних прав .
У своїй Рекомендації Ради ЄС від 2023 року щодо зміцнення соціального діалогу Європейська Комісія наголосила на необхідності зміцнення національного соціального діалогу та колективних переговорів. Він супроводжувався Повідомленням Комісії щодо подальшого сприяння соціальному діалогу на рівні ЄС.
🗣️Виступаючи на саміті, пані Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Естер Лінч сказала:
«Цей саміт дає всім нам можливість відновити нашу спільну прихильність соціальному діалогу: ми повинні захищати і зміцнювати соціальний діалог і колективні переговори як фундаментальні стовпи Європейської соціальної моделі.
Соціальний діалог, який не дає результатів, не може запобігти прогресу. І соціальний діалог, який не дає результатів, не може стати нормою. Кліматичні зміни та цифрові трансформації мають глибокий вплив на сферу праці. Нам потрібна підтримка соціального діалогу та колективних переговорів на всіх рівнях для досягнення результатів, спрямованих на поліпшення умов праці та забезпечення соціального прогресу.»
🗣️«Ця подія має вагоме значення як для України, так і для Європи в цілому. Започаткований 39 років тому, саміт у Валь-Дюшесі ознаменував історичний момент. Він заклав основи для залучення європейських соціальних партнерів до формування політики ЄС. Визначив, як сьогодні формується соціальна політика ЄС, і сприяє створенню Єдиного європейського ринку» - підкреслив Григорій Осовий, голова Федерації профспілок України.
🔁Детальніше за посиланням:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89...

Вхід для співробітників

Наші партнери