Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Профспілкові лідери висловлюють занепокоєння щодо потенційного «контролю» влади над новим консультативним органом.

«Владі важко вести переговори з належними соціальними партнерами, тому вона вирішила створити власну структуру-квазіпартнера»,- Грегорі Шварц, експерт з трудових відносин і політики Брістольського університету
 
Профспілкові лідери висловлюють занепокоєння щодо потенційного «контролю» влади над новим консультативним органом.
Вищі посадові особи України просувають закулісну ініціативу зі створення власного консультативного органу профспілок високого рівня, намагаючись зменшити вплив найбільших профспілкових об’єднань країни, повідомляє оpenDemocracy.
Документи, отримані завдяки закону про свободу інформації, показують, як два провідні депутати від правлячої політичної партії України запропонували Уряду створити нову «Раду профспілкових лідерів» у липні 2023 року й у відвертій спробі обійти існуючий урядовий інститут діалогу з роботодавцями та профспілками.
 
У серпні Кабінет Міністрів України схвалив цю ініціативу.
 
За словами профспілкових лідерів, з якими поспілкувалося оpenDemocracy, жоден з них не був поінформований про створення нової Ради, і про це не було оголошено публічно. Схоже, що зазначена Рада має на меті відвернути офіційний діалог з українським Урядом від найбільшого профцентру – Федерації профспілок України (ФПУ), яка веде багаторічну боротьбу з владою за реформування трудового законодавства.
.....
Нова платформа, пишуть Шуляк і Третьякова, дозволить профспілкам проаналізувати чинне трудове законодавство і запропонувати реформи «в дружній атмосфері».
 
Кабінет Міністрів України повідомив оpenDemocracy, що «поширення патріотичних настроїв в [українському] суспільстві» означає, що існує «необхідність» «залучення українських [військових] і справжніх профспілок до соціального діалогу».
 
Водночас Сергій Каплін повідомив оpenDemocracy, що він «особисто» ініціював пропозицію щодо Ради, звернувшись до офісу Прем’єр-міністра та парламентського комітету з питань соціальної політики, який очолює Галина Третьякова, а також до багатьох інших народних депутатів – але, за його словами, лише Третьякова і Шуляк погодилися.
 
В іншому офіційному листуванні, оприлюдненому Кабміном, Міністерство юстиції України відреагувало на ідею створення нової Ради, зазначивши, що Кабмін сам відповідає за склад таких органів.
......
Більше шокуючих фактів читайте за посиланням https://www.fpsu.org.ua/.../25490-vykryta-tayemna-sproba...
Вхід для співробітників

Наші партнери