Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Голова

  

 

Ярема Васильович Жугаєвич народився 27 липня в селі Серафинці Городенківського району Івано-Франківської області.

Вся його трудова діяльність пов'язана з авіаційною промисловістю. З 1974 року, після закінчення з відзнакою Харківського авіаційного інституту, працював конструктором на Київському механічному заводі (тепер – ДП "Антонов"). Зарекомендував себе висококваліфікованим, ініціативним та ерудованим спеціалістом, відзначався подяками та Почесними Грамотами підприємства, нагороджений цінним подарунком Міністерства авіаційної промисловості СРСР.

Приймав безпосередню участь у проектуванні літака Ан-72, вніс значний вклад в організацію проектування найсучаснішого транспортного літака Ан-70, працюючи у службі провідного конструктора.

У 1991 році Жугаєвич Я.В. виступив ініціатором утворення Професійної спілки авіабудівників України і останні майже 20 років очолює її. Під його керівництвом Профспілка виконала свою основну мету – сприяла збереженню авіаційної промисловості України як галузі, виведенню її на пріоритетні позиції у народному господарстві України. Галузь має найменше скорочення працюючих у галузях машинобудування та оборонного комплексу країни. Заборгованість по виплатах заробітної плати за останній час істотно зменшилась і складає, в цілому по галузі, близько 20% місячного фонду оплати праці. При цьому більшість підприємств не мають заборгованості взагалі.

Діяльність Жугаєвича Я.В. як лідера Профспілки направлена на розвиток соціального партнерства з роботодавцями та органами державної влади, на забезпечення прав і соціального захисту трудящих шляхом переговорів і угод, конструктивного діалогу. За його безпосередньою участю і наполегливістю в галузі відпрацьовані і діють механізми щорічного укладення Галузевих Угод і колективних договорів, щоквартального аналізу і підведення підсумків соціально-економічної діяльності підприємств. Через колективні договори на підприємствах реалізуються додаткові соціальні пільги та гарантії для працівників. Тим самим Профспілці вдається вирішувати багато соціально-економічних проблем в трудових колективах, уникаючи конфліктів і соціальної напруги.

Значні досягнення Жугаєвич Я.В. має і як співголова робочої групи з розробки та контролю виконання Генеральної Угоди по розділу розвитку вітчизняного виробництва.

Діяльність Жугаєвича Я.В. як профспілкового лідера успішно суміщається з державною – у 2007-2010 р.р. очолював правління ФСС України на випадок безробіття, був (за принципом ротації) заступником Голови правління. За його активною участю Фонд витримав кризове навантаження крайніх років, запровадив додаткову допомогу по частковому безробіттю.

У 2011 році Жугаєвич Я.В. обраний Головою наглядової ради ПрАТ «Укрпрофтур».

У березні 2021 році на черговому З'їзді ПАУ Ярему Жугаєвича обрано Головою Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України.

Вхід для співробітників

Наші партнери