Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Чи зобов'язаний працівник після виходу з відпустки відпрацьовувати перенесені робочі дні?

? Наказом по підприємству робочі дні 3 та 10 травня 2013 року перенесено на суботи 18 та 25 травня відповідно. У період з 1 по 12 травня працівник знаходиться у щорічній відпустці. Чи зобов'язаний працівник після виходу з відпустки відпрацьовувати перенесені дні та виходити 18 та 25 травня на роботу?

!  Для створення сприятливих умов для святкування і раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України іноді приймає рішення щодо перенесення робочих днів, яке має рекомендаційний характер та дає можливість відповідним чином змінювати робочі дні. Проте роботодавець має право самостійно приймати рішення про перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу та оплати лікарняних мають провадитись на підставі прийнятого на підприємстві рішення щодо перенесення днів, тобто згідно з графіком роботи підприємства.

Розпорядженням КМУ від 19 грудня 2012 р. № 1043-р "Про перенесення робочих днів у 2013 році" для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні рекомендують перенести з:

п’ятниці 3 травня - на суботу 18 травня;

п’ятниці 10 травня - на суботу 1 червня.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства (установи, організації) та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Проте це рішення не спричиняє зменшення тривалості робочого часу впродовж року, фонду зарплати, обсягів виробництва, надходжень бюджетних коштів тощо.

Тож усі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства.

Якщо на підприємстві (установі, організації) наказом роботодавця день 3 травня був вихідним, а день 18 травня робочим, то працівники, що перебували в установлений наказом вихідний день (тобто 3 травня) у відпустках або на лікарняному, мають працювати відповідно до встановленого графіка робочого часу, тобто 18 травня для них має бути робочим. Аналогічно відбувається із будь-яким перенесенням робочих днів за наказом роботодавця.

При цьому тривалість встановленого робочого дня у суботу має дорівнювати тривалості робочого дня, за який проводиться відпрацювання. На підставі наказу про перенесення робочих днів у табелі обліку використання робочого часу 3 травня має відмічатися як вихідний, а 18 травня як робочий (проставляються години (дні) роботи).

Увага! Якщо працівник був відсутній на роботі у перенесений робочий день без поважної причини, це може кваліфікуватися як прогул. Відсутність працівника у робочі дні з поважної причини має підтверджуватись відповідним документом (лікарняним, наказом про надання відпустки тощо).

Нормативна база: Лист Мінпраці від 07.04.2011 р. N 77/13/133-11 "Щодо перенесення робочих днів за рахунок святкових.

Вхід для співробітників

Наші партнери