Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Роз'яснення щодо порядку поділу відпусток на частини.

? До відділу правової роботи ВА ЦК ПАУ надходять чисельні запитання з приводу відпусток.

 Зокрема, П.І. Плахотний (ДП "Радіовимірювач") звернувся із проханням надати роз'яснення щодо порядку поділу відпусток на частини.

!  Якщо у працівника виникає бажання поділити свою відпустку на частини, в першу чергу він повинен пам'ятати:

 По-перше. Законодавство про працю (ст.12 Закону України "Про відпустки") передбачає можливість поділу лише тих відпусток, що відповідно до статті 4 цього ж закону належать до щорічних.

Такими відпустками є:

 основна відпустка (не може бути меншою за 24 календарні дні) ;

додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (надається згідно

Списку (див. п.3 нормативної бази);

додаткова відпустка за особливий характер праці (наприклад, за ненормований робочий день) тощо.

А тому, не підлягають поділу на частини:

 - творча відпустка;

 - соціальні відпустки (у тому числі і відпустка працівникам, які мають дітей);

 - відпустка без збереження заробітної плати.

По-друге.

Стаття 12 Закону України "Про відпустки" говорить: "Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини…." Отже, ця норма передбачає можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов'язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

Оскільки відпустки "надаються", а не "беруться" остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки приймає роботодавець. З метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.

Також не передбачено законодавством умови щодо надання невикористаної частини відпустки з дня тижня, що є наступним за днем закінчення попередньої використаної її частини.

По-третє.

Відпустку можна ділити на частини будь-якої тривалості, при умові, що одна з цих частин становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому, ця частина не обов'язково повинна бути першою.

По-четверте.

У випадку поділу щорічної відпустки на частини, допомога на оздоровлення виплачується працівникові один раз нарік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки.

Нормативна база:

  1. Кодекс законів про працю;
  2. Закон України "Про відпустки";
  3. Список виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці затвердження, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997р. №1290;
  4. Лист Мінпраці від 26.02.2008р. №87/13/84-08 "Щодо можливості поділу відпустки і виплати матеріальної допомоги на оздоровлення".

Слід знати!

Конкретна тривалість додаткових відпусток за роботу із шкідливими та важкими умовами праці та за особливий характер праці визначається лише  у колективному договорі підприємства! 

 
Вхід для співробітників

Наші партнери