Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Чи можлива виплата грошової компенсації частково невикористаної щорічної відпустки?

? У працівниці 40 календарних днів відпустки (24 дні — щорічна відпустка, 6 днів — додаткова відпустка за ненормований робочий день та 10 днів — додаткова соціальна відпустка на дітей). Працівниця вже використала 14 календарних днів щорічної основної відпустки та 10 календарних днів додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей. Чи можна за решту відпустки (16 днів) виплатити компенсацію?

!  Відповідно до частини четвертої статті 24 Закону України «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданих працівникові щорічних основної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Згідно зі статтею 4 Закону про відпустки до щорічних належать такі відпустки: основна; додаткова за роботу із шкідливими та важкими умовами праці; додаткова за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством. Щорічні відпустки надаються за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки), належить до соціальних, а не щорічних відпусток, тому вона не береться до розрахунку загальної тривалості наданих за відповідний робочий рік щорічних відпусток.

Навіть якби роботодавець захотів виплатити компенсацію за невикористану частину щорічної основної відпустки тривалістю 10 календарних днів і 6 календарних днів за ненормований робочий день, коректно вирішити це питання неможливо, адже щорічну основну відпустку надають за робочий рік, а соціальну відпустку працівникам, які мають дітей, — за календарний рік. Тому у разі додавання до 14 календарних днів щорічної відпустки 10 календарних днів соціальної відпустки на дітей було б не зрозуміло, за який же період слід вважати використаними 24 календарних дні відпустки — робочий чи календарний.

Отже, працівниця, про яку йдеться у запитанні, має право одержати грошову компенсацію тільки за 6 днів додаткової відпустки за ненормований робочий день та лише за умови використання 24 календарних днів щорічної основної відпустки.

Вхід для співробітників

Наші партнери