Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Що потрібно пам'ятати при скороченні на підприємстві?

Окремі права та гарантії для працівників, що підпадають під скорочення

 

Вільні від роботи години для пошуку нової роботи

Норма, яка надає працівникам, попередженим про скорочення, певну кількість годин робочого часу із збереженням заробітної плати для пошуку нової роботи, передбачається лише у Колективному договорі.

Якщо дана норма передбачена у КД підприємства, для отримання зазначеної гарантії необхідно подати письмову заяву, а роботодавець повинен видати відповідний наказ (розпорядження).

Оплата часу пошуку нової роботи здійснюється на загальних підставах.

На жаль, за відсутності такої гарантії у КД скористатися нею працівник не зможе.

Вихідна допомога при звільнені у зв'язку із скороченням

Кодексом законів про працю передбачена вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Разом з тим п.4.2.4. Галузевої Угоди надає можливість встановлювати на підприємствах авіаційної промисловості збільшену вихідну допомогу, в залежності від стажу роботи на підприємстві. Конкретний розмір допомоги встановлюється у Колективному договорі підприємства.

Достроковий вихід на пенсію

Стаття 49 Закону України "Про зайнятість населення" передбачає можливість дострокового виходу на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку працівникам за наступних умов:

- факт розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця на підставі п.1 ст.40 КЗпП (скорочення, банкрутство, ліквідація тощо);

- досягнення відповідного віку (на день вивільнення особі залишилось не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку визначеного у ст.26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування");

- наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком;

-     факт реєстрації у центрі занятості (при цьому слід звернути увагу на те, що у зв'язку із змінами у законодавстві, необхідності реєструватися протягом 7 днів з дати звільнення вже немає);

-     відсутність у центрі зайнятості пропозицій підходящої роботи.

Можливість звільнитися за п.1 ст.40 КЗпП раніше

2-місячного терміну попередження

Часто виникають випадки, коли працівникові вигідно бути скороченим до закінчення двомісячного строку з дня попередження про наступне звільнення. Тому, лише за наявності бажання та письмового прохання працівника, термін попередження про наступне звільнення може бути зменшений, а працівник звільнений до закінчення двомісячного строку (в строк, що просить працівник) на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП.

Без згоди працівника його звільнення до закінчення двомісячного строку з дня попередження, з ініціативи адміністрації на зазначених підставах, не допускається.

Поворотне прийняття на роботу протягом року

Працівник протягом одного року після свого скорочення має право на поворотне прийняття на роботу, якщо роботодавець провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

Якщо на підставі п.1 ст.40 КЗпП, роботодавець звільнив кількох чоловік, переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу надається особам, що мають переваги на залишення на роботі згідно ст.42 КЗпП та інші переваги, передбачені колективним договором.

Вхід для співробітників

Наші партнери