Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Профспілкова путівка для онука – додаткове благо дідуся?

Профспілкова путівка для онука – додаткове благо дідуся?

Чому працівники - члени Профспілки при отриманні профспілкової путівки для оздоровлення своїх онуків зобов'язані сплачувати податок?

Працівники ДП "Антонов"

Податковий кодексу України зазначає, що від оподаткування звільняється вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) Профспілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої Професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Якщо Профспілка надає путівки іншим членам сім'ї працівника (в тому числі дітям віком 18 років і старше, зокрема, онукам), які не є членами профспілки, то виникає оподатковуваний дохід, бо Кодексом не передбачено звільнення від оподаткування вартості наданої путівки цим членам сім'ї.

Такий дохід вважається додатковим благом та оподатковується за ставкою 15% або 17% в залежності від розміру отриманого доходу.

Вартість дитячої профспілкової путівки, яка надається платнику податків та його онуку на оздоровлення є доходом працівника, виплаченим не в грошовій формі. Тому при розрахунку податку на доходи фізичних осіб сума наданого доходу повинна бути приведена до нарахованого доходу із застосуванням коефіцієнта, розрахованого формулою визначеною п. 164.5 Кодексу.

Таким чином, путівки видані Профспілкою своїм членам або їх дітям віком до 18 років не оподатковують податком на доходи фізичних осіб. Дитячі путівки, видані членам Профспілки та їх онукам, незалежно від віку дітей, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб у загальновстановленому порядку.

Завідувачка відділу правової роботи ВА ЦК ПАУ
Каріна Плахова

Вхід для співробітників

Наші партнери