Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

Напрями роботи

ІІ-й Форум молоді ПАУ

     В період з 17 по 19 квітня п.р. на базі ХДАВП та ДП «ХМЗ «ФЕД» відбувся   II-й Форум молоді ПАУ.

    Згідно з програмою Форуму "Майбутнє авіації – в руках молоді"  17 квітня відбулось відкриття Форуму на території ХДАВП, де вітальне слово проголосив Голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич, після чого пройшла зустріч з Генеральним директором підприємства - Анатолієм М’ялицею, який розповів  про діючі проекти на підприємстві, їх подальший розвиток та відповів на питання молодих представників галузі. Також учасники Форуму відвідали цех кінцевого складання та музей авіації на території ХДАВП.

   Наступним пунктом було відвідання ДП «ХМЗ «ФЕД», де учасники побували у технічному кабінеті та у музеї підприємства. Також, згідно з програмою, було відвідання ПАТ «ФЕД», де всі ознайомились з новітніми технологіями металообробки та переоснащенням виробництва. Після чого молоді представники галузі зустрілись з керівництвом підприємств, а саме з директором ДП «ХМЗ «ФЕД» Олександром Ждановим, Головою правління ПАТ «ФЕД» Віктором Поповим та Головним конструктором - директором ДП «ХАКБ» Володимиром Матусевичем. Виступи керівництва відбулись в конференц-залі ДП «ХМЗ «ФЕД» де всі бажаючі задавали питання, що їх цікавлять, та отримували беззаперечні відповіді на них.

II галузевий молодіжний форум Профавіа

На запрошення ЦК Роспрофавіа делегація від МС ПАУ в особі Сидорова Андрія (ДАХК «Артем») – голови РМ ПАУ та Гордієнка Вадима (ДП «Антонов») – члена РМ ПАУ взяли участь у ІІ галузевому молодіжному форумі Російської профспілки трудящих.

Форум пройшов 19-22 березня 2012 року в Уфимському районі Республіки Башкортостан на базі відпочинку «Схід», та зібрав молодих профактивістів з різних регіонів Росії (Москва, Кіров, Арзамас, Перм, Ростов-на-Дону, Таганрог, Біла Калітва, Самара, Санкт-Петербург, Саратов, Верхня Салда, Сарапул, Єкатеринбург, Казань, Рибінськ, Смоленськ, Комсомольськ-на-Амурі, Ульяновськ, Іркутськ, Чебоксари, Гаврилів-Ям, Сім, Уфа), а також України та Білорусії.

В урочистому відкритті форуму взяли участь голова Російської профспілки трудящих авіаційної промисловості Н. К. Соловйов, голова Федерації профспілок РБ А. М. Самірханов, заступник голови Профавіа, голова Республіканської організації Башкортостану Р. В. Калякулін, заступник голови Молодіжної ради ФП РБ. Р. Уразбаєва, голова Молодіжної ради Профспілки авіабудівників України А. Ф. Сидоров, голова Молодіжної ради Білоруської профспілки працівників промисловості Д. Г. Дяченко, голова Молодіжної ради Російської профспілки трудящих авіаційної промисловості О. М. Стогов.

Н. К. Соловйов у вітальному слові наказав молодих активістів:
– Хочу подякувати вам за те, що ви змогли знайти можливість приїхати на цей захід та, з одного боку, представити свої професійні організації, з іншого боку, ту частину молодіжного руху, яка є у профспілці. Вам, які тут зібралися, доведеться продовжувати, розвивати і вдосконалювати роботу профспілки. Нагадав про головні завдання, які перед молоддю поставив З'їзд ФНПР. Окремо зупинив свою увагу на гостях Форуму з України – Сидорова Андрія та з Білорусі – Дяченку Дмитру, порадив учасникам знайомитися з гостями, розпитувати про профспілкове життя в їхніх країнах, треба знайомитись і в майбутньому продовжувати разом відстоювати інтереси працівників авіаційної промисловості.

А. М. Самірханов у своєму виступі докладно зупинився на діяльності Федерації профспілок Республіки Башкортостан, акцентуючи увагу на основних проблемах: зниження кількості профспілкового членства, низьку активність профлідерів, охорону праці, працевлаштування молодих фахівців, гідну зарплату, дитячий відпочинок, дефіцит інформації.

Андрій Сидоров у своєму виступі подякував господарям за запрошення на Форум, зазначив що співпраця з молоддю Роспрофавіа триває вже понад 6 років, і важливо те, що воно зміцнюється і що ми переймаємо найкращий досвід один у одного, вчимося. Наприкінці виступу Сидоров Андрій вручив пам'ятний подарунок Соловйову Н.К. від МС ПАУ за підписом «За співпрацю в ім'я майбутнього».

Потім відбулася зустріч учасників форуму з головою профспілки Н. К. Соловйовим у форматі «Питання-відповідь». Молоді люди ставили голові Профавія актуальні питання щодо діяльності профспілки. Голова дав конструктивні відповіді, деякі спірні питання було записано для подальшого детального розгляду.

Після офіційної частини профактивісти перейшли до практики. Протягом трьох днів учасники під керівництвом модераторів працювали над проектами: займалися постановкою цілей та завдань, виявляли сильні та слабкі сторони напрямків діяльності, внутрішні та зовнішні фактори, можливості, загрози та обмеження, які можуть вплинути на ситуацію, вели обговорення у групах та підгрупах.

Теми, обрані для розгляду, є вкрай актуальними для профспілки на сучасному етапі. Це мотивація профспілкового членства, участь молодіжних рад у підготовці та проведенні колективних дій, діяльність молодіжних рад у галузі соціального партнерства, інформаційна робота у профспілці, участь молоді у навчанні профактиву.

Зимова ловля риби у м. Волочиськ, Хмельницької обл.

На Волочиському машинобудівному заводі АТ «Мотор Січ» 28 лютого 2015 року були проведені заводські змагання із зимової ловлі риби, організатором якої вже вкотре була молодіжна організація заводу.

Змагання відбувались на прекрасній і повній несподіванок водоймі спортивно-оздоровчої молодіжної бази “Ровесник”

У змаганнях приймали участь 5 цехових команд. Команда складалась з чотирьох чоловік і дозволялось ловити одному учаснику на три вудки протягом 5-и годин.

Першим окуня піймав Юрій Антіпов — начальник БТК ц.402, за ним Іван Драй - інженер відділу головного енергетика.

Переможцями змагань стали:

І місце — команда ц. 428

ІІ місце — команда ц. 401

ІІІ місце — команда відділу головного енергетика

Команда переможець у складі:

слюсаря Б. Палачова, слюсаря Т. Легкодуха, майстра Р. Посохова та майстра П. Травінського.

У ДАХК «Артем» підведені підсумки Спартакіади Компанії

Традиційно для ДАХК «Артем» на початку року, в січні, в СК «Сокіл» підводяться підсумки Спартакіади Компанії, яка проводилась весь минулий рік. Понад 400 учасників з 24 колективів фізкультури в тринадцяти видах спорту представляли свої команди в IX Спартакіаді ДАХК «Артем». Найбільші і стабільні команди: об’єднана команда заводоуправління, ВАСУВ та загону ВОХОР; команда ПрАТ «ВЛКЗ»; команда ПЗ №634 МОУ; об’єднана команда «ПРОФІ» цехів №1, №5, №11, підрозділів соціальної сфери та профкому; команда ДП «МФ «Артем»; команда ДП «ДержККБ «Луч»; команда інженерно-технічних служб.

Саме команда інженерно-технічних служб вкотре стала переможцем Спартакіади, слідом за ними в турнірній таблиці розташувались команда ДП «ДержККБ «Луч», команда ДП «МФ «Артем», команда «ПРОФІ».

Під час проведення Спартакіади формується збірна команда ДАХК «Артем», яка в червні п.р. представлятиме підприємство на Спартакіаді авіабудівників України. Представники Компанії виступають також за збірну галузі в Міжгалузевій Спартакіаді промисловості і транспорту.

Саме такий принцип закладений при організації спортивно-масової роботи в Компанії. Головною метою є популяризація здорового способу життя працівників і членів їх сімей, залучення їх до занять фізкультурою і спортом та стимулювання працівників до роботи. А, як кажуть, в здоровому тілі - здоровий дух!

Під час підведення підсумків спортивний актив Компанії заслухав звіт про роботу СК «Сокіл» від його директора Юрія Барінова.

Голова профкому Олександр Кельїн, до речі теж активний учасник Спартакіади, привітав призерів Спартакіади, відзначив стабільність її проведення та побажав і надалі залучати якомога більше працівників до занять спортом. На сьогоднішній день понад 1 100 працівників Компанії відвідують Спортивний комплекс та приймають участь в змаганнях, що становить понад 35% працівників.

Один з старожилів артемівського спортивного руху Григорій Піхно, директор ДСОК ім. Ю.А. Гагаріна (майстер спорту з настільного тенісу), теж учасник Спартакіади, відмітив гарний рівень організації Спартакіади та запропонував розширити базу проведення спартакіади, зокрема на спортмайданчиках ДСОК ім. Ю.А. Гагаріна.

Заступник голови профкому Сергій Чумак (відповідальний за спортивно-масову роботу) відзначив колектив СК «Сокіл» і, зокрема, його директора, в підтримці організації і участі в усіх спортивних змагань профспілок, як і внутрішніх, так і організованих Міськпрофрадою, ЦК ПАУ та ФСТ «Україна».

Перші старти футзальної команди профкому ДАХК «Артем»

Артемівці завжди віддають перевагу активному відпочинку. Навіть після напруженого 2014 року, любителі футзалу ДАХК «Артем» з радістю відгукнулися на запрошення прийняти участь в традиційному турнірі «Кубок профкому КПІ». Запросив їх засновник турніру, один із самих поважних людей в футзальному співтоваристві старший викладач кафедри спортивного вдосконалення, заслужений співробітник НТУУ (КПІ)  Журавльов Сергій Олексійович.

Для КПІ цей турнір вже традиційний і проводиться в 21 раз, змінювався лише формат змагань і кількість команд. В поточному році турнір проводився 3 січня в спорткомплексі КПІ. В турнірі прийняло участь шість команд, серед яких два дебютанти: команда каналу «Футбол» , що вже зарекомендувала себе в Медіа-лізі та команда профкому ДАХК «Артем». Інші команди вже корифеї турніру: команда Ветеранів КПІ, команда профкому КПІ, команда профкому КІБІ, команда «АРБИТРИ ФФзК».

Всі колективи досить рівні за складами, навіть у ветеранів КПІ присутні більшість, ще молодих виконавців. Команда профкому ДАХК «Артем» традиційна: молодь (Сергій Охріменко, Тарас Розквас, Літовченко Євген, Сергій Козаренко) та виконавці вже з досвідом (Сергій Боренко, Сергій Хазов, Сергій Чумак, Віктор Попов).

Всі матчі проходили в жорсткій і безкомпромісній боротьбі, при цьому всі дотримувалися правил Fire Play. Переможцем турніру стала команда каналу «Футбол», яка була найбільш зіграною і найкраще налаштована. Всі інші команди отримали гарний почин на рік.

Головними здобутками турніру є: підтримка здорового способу життя, обмін досвідом, спілкування фахівців різних професій і сфер, поєднав яких спорт, зокрема футзал, і профспілки.

Профком ПО ПАУ в ДАХК «Артем»

Перший Міжнародний фестиваль дитячо-юнацької авіаційної творчості "Від гвинта!" відбувся!

     Украину представляли воспитанники Днепропетровского областного центра научно-технического творчества и информационных технологий учащейся молодежи. Девиз центра: «Каждый в жизни творец!». Честь центра и родной страны на фестивале «От винта!» защищали ученики 11-го класса Виталий Коваленко и Олег Горняк с проектом «Безаэродромный старт челнока». Этот проект ребята подготовили под руководством руководителя своего кружка Анатолия Дубинецкого, мастера спорта по авиамоделизму, троекратного чемпиона Советского Союза по воздушному бою.
     Ребята продемонстрировали возможность использования вращательного старта, а именно стартовых установок для беспилотных и легких пилотируемых летательных аппаратов, взлета аппаратов, плохо стабилизируемых на малой скорости, взлета при отсутствии взлетной полосы, старта из укрытия. Кроме того, обратили внимание на стартовые установки, которые, несмотря на кажущуюся простоту, являются результатом многолетней экспериментальной работы: проект разрабатывается в авиамодельной лаборатории села Жовтневое Софиевского района Днепропетровской области уже около сорока лет.
     Следующий Фестиваль состоится в 2015 году. Надеемся, что в нем примут участие и юные представители наших предприятий отрасли – воспитанники кружков авиационного творчества!

Профспілкова путівка для онука – додаткове благо дідуся?

Профспілкова путівка для онука – додаткове благо дідуся?

Чому працівники - члени Профспілки при отриманні профспілкової путівки для оздоровлення своїх онуків зобов'язані сплачувати податок?

Працівники ДП "Антонов"

Податковий кодексу України зазначає, що від оподаткування звільняється вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) Профспілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої Професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Якщо Профспілка надає путівки іншим членам сім'ї працівника (в тому числі дітям віком 18 років і старше, зокрема, онукам), які не є членами профспілки, то виникає оподатковуваний дохід, бо Кодексом не передбачено звільнення від оподаткування вартості наданої путівки цим членам сім'ї.

Такий дохід вважається додатковим благом та оподатковується за ставкою 15% або 17% в залежності від розміру отриманого доходу.

Вартість дитячої профспілкової путівки, яка надається платнику податків та його онуку на оздоровлення є доходом працівника, виплаченим не в грошовій формі. Тому при розрахунку податку на доходи фізичних осіб сума наданого доходу повинна бути приведена до нарахованого доходу із застосуванням коефіцієнта, розрахованого формулою визначеною п. 164.5 Кодексу.

Таким чином, путівки видані Профспілкою своїм членам або їх дітям віком до 18 років не оподатковують податком на доходи фізичних осіб. Дитячі путівки, видані членам Профспілки та їх онукам, незалежно від віку дітей, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб у загальновстановленому порядку.

Завідувачка відділу правової роботи ВА ЦК ПАУ
Каріна Плахова

Що потрібно пам'ятати при скороченні на підприємстві?

Окремі права та гарантії для працівників, що підпадають під скорочення

 

Вільні від роботи години для пошуку нової роботи

Норма, яка надає працівникам, попередженим про скорочення, певну кількість годин робочого часу із збереженням заробітної плати для пошуку нової роботи, передбачається лише у Колективному договорі.

Якщо дана норма передбачена у КД підприємства, для отримання зазначеної гарантії необхідно подати письмову заяву, а роботодавець повинен видати відповідний наказ (розпорядження).

Оплата часу пошуку нової роботи здійснюється на загальних підставах.

На жаль, за відсутності такої гарантії у КД скористатися нею працівник не зможе.

Вихідна допомога при звільнені у зв'язку із скороченням

Кодексом законів про працю передбачена вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Разом з тим п.4.2.4. Галузевої Угоди надає можливість встановлювати на підприємствах авіаційної промисловості збільшену вихідну допомогу, в залежності від стажу роботи на підприємстві. Конкретний розмір допомоги встановлюється у Колективному договорі підприємства.

Достроковий вихід на пенсію

Стаття 49 Закону України "Про зайнятість населення" передбачає можливість дострокового виходу на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку працівникам за наступних умов:

- факт розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця на підставі п.1 ст.40 КЗпП (скорочення, банкрутство, ліквідація тощо);

- досягнення відповідного віку (на день вивільнення особі залишилось не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку визначеного у ст.26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування");

- наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком;

-     факт реєстрації у центрі занятості (при цьому слід звернути увагу на те, що у зв'язку із змінами у законодавстві, необхідності реєструватися протягом 7 днів з дати звільнення вже немає);

-     відсутність у центрі зайнятості пропозицій підходящої роботи.

Можливість звільнитися за п.1 ст.40 КЗпП раніше

2-місячного терміну попередження

Часто виникають випадки, коли працівникові вигідно бути скороченим до закінчення двомісячного строку з дня попередження про наступне звільнення. Тому, лише за наявності бажання та письмового прохання працівника, термін попередження про наступне звільнення може бути зменшений, а працівник звільнений до закінчення двомісячного строку (в строк, що просить працівник) на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП.

Без згоди працівника його звільнення до закінчення двомісячного строку з дня попередження, з ініціативи адміністрації на зазначених підставах, не допускається.

Поворотне прийняття на роботу протягом року

Працівник протягом одного року після свого скорочення має право на поворотне прийняття на роботу, якщо роботодавець провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

Якщо на підставі п.1 ст.40 КЗпП, роботодавець звільнив кількох чоловік, переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу надається особам, що мають переваги на залишення на роботі згідно ст.42 КЗпП та інші переваги, передбачені колективним договором.

Звільнення: за власним бажанням чи за угодою сторін?

З листа до редакції:

Працівник написав заяву: "Прошу звільнити мене з роботи за власним бажанням з 5 листопада" та подав її до відділу кадрів 1 листопада. Питання:

1) Чи зобов'язаний працівник відпрацювати два тижні з дня подачі заяви?

2) За якою підставою звільняти працівника: за власним бажанням чи за угодою сторін?

3) Чи повинен працівник виходити на роботу 5 листопада?

1) Згідно з чинним законодавством працівник має право в будь-який час розірвати трудовий договір за власним бажанням, попередивши про це роботодавця за два тижні (ст.38 КЗпП). В статті закону йдеться про необхідність попередньо повідомити роботодавця про наступне звільнення за два тижні, а не про обов'язок їх відпрацьовувати з дня подачі заяви. Тому, коли працівник просить про звільнення до закінчення зазначеного двотижневого строку, роботодавець сам вирішує: погодитись на це чи наполягати на відпрацюванні. Своє рішення роботодавець формулює у резолюції на заяві працівника.

2) Враховуючи, що ініціатива розірвати трудовий договір надходить від працівника за його бажанням, що підтверджується написаною ним заявою, то звільнення слід здійснювати саме з цієї підстави (ст.38 КЗпП).

3) в наказах і заявах на звільнення не слід вказувати прийменник "з", бо він означає, що з такого числа людина вже не є працівником підприємства. Отже, за нашим прикладом 5-го листопада людина вже не є працівником підприємства, а останнім робочим днем та днем розрахунку буде 4 листопада.

Щоб не плутатися і не ходити потім по судах, потрібно чинити так:

- прийменник "з" не вживати ніде – ні в заяві, ні в наказі (необхідно з'ясувати конкретну дату звільнення працівника та запропонувати йому переписати заяву);

- дата, зазначена у заяві і в наказі про звільнення, є датою останнього дня роботи. Саме наприкінці цього дня роботодавець зобов'язаний розрахуватися з працівником і видати йому трудову книжку;

- у трудовій книжці як дата звільнення вказується та сама дата, яку працівник зазначив у заяві і яку зазначено у наказі.

Нормативна база:

  1. Кодекс законів про працю;
  2. Про практику розгляду судами трудових спорів. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 №9.

Необхідно знати:

Пунктом 1 статті 36 КЗпП передбачена така підстава припинення трудового договору як "угода сторін". Законодавство України не визначає ані порядку, ані строків припинення трудового договору за угодою сторін, тому працівник і роботодавець визначають їх самостійно у кожному конкретному випадку.

Ініціювати звільнення за такою підставою може як працівник, так і роботодавець. І якщо одна із сторін погоджується на пропозицію іншої, вважається, що сторони досягли угоди про припинення трудового договору за цією підставою.

Дату звільнення сторони також визначають за взаємною домовленістю.

На перший погляд важко віднайти різницю звільнення за власним бажанням (як у нашому прикладі, без відпрацювання двотижневого терміну) та за угодою сторін. Для кадровиків звільнення за власним бажанням набагато більш звичне і знайоме, ніж припинення трудового договору за угодою сторін. Проте, для працівника більш вигідним вважається звільнення за угодою сторін. Зокрема через особливий порядок призначення допомоги по безробіттю.

Новинки проекту Трудового кодексу

Стаття 97. Неприпустимість дій, спрямованих на припинення трудових відносин за власною ініціативою працівника проти його волі

 

 

 

! Забороняється шляхом застосування насильства, погроз, введення в оману або в інший спосіб примушувати працівника до припинення трудових відносин за власною ініціативою проти його волі.

Вхід для співробітників

Наші партнери